Rozvody motora - prečo sú dôležité a kedy meniť

Rozvody motora - prečo sú dôležité a kedy meniť
Pridané 24.07.2024

Objavte s nami podstatu a dôležitosť rozvodov motora. Čo sú, ako fungujú a prečo sú kľúčovým mechanizmom pre plynulý chod vášho vozidla. Spoznajte ich základné funkcie, typy a dôležitosť pravidelnej údržby, aby ste predišli potenciálnym problémom a predĺžili životnosť vášho motora.

Čo sú rozvody v aute?

Rozvody v aute, nazývané aj rozvodový systém, sú súhrnným pomenovaním pre skupinu komponentov, ktoré riadia synchronizáciu pohybu kľukového hriadeľa a vačkového hriadeľa v motore.

Kde sa nachádzajú rozvody v aute? 

Rozvodový remeň alebo reťaz sa nachádza v špeciálnom kryte, aby bol chránený pred vonkajšími vplyvmi a aby sa predĺžila jeho životnosť. Poloha a prístup k rozvodovému mechanizmu sa môžu líšiť v závislosti od typu a modelu vozidla, ako aj od konkrétneho usporiadania motora (napríklad V-motor, radový motor). Pre údržbu alebo výmenu rozvodov je často potrebné demontovať niektoré časti motora alebo príslušenstva, aby bol zabezpečený prístup k rozvodom.  

Na čo slúžia rozvody v aute?

Rozvody v aute sú kľúčovou súčasťou motora, ktorá zabezpečuje jeho synchronizovanú a efektívnu prácu. Hlavnou úlohou rozvodového mechanizmu je koordinovať otváranie a zatváranie ventilov v spaľovacích komorách motora vo vhodnom čase, ako aj zabezpečiť správne načasovanie zapaľovania zmesi paliva a vzduchu. Tu je niekoľko základných funkcií a aspektov rozvodov:

  • Synchronizácia: rozvody synchronizujú pohyb piestov a ventilov. Zabezpečujú, aby sa ventily otvárali a zatvárali v presných momentoch vzhľadom na polohu piestov, aby sa zabránilo ich vzájomnému kontaktu a maximalizovala sa efektívnosť spaľovacieho procesu.
  • Časovanie otvárania/zatvárania ventilov: správne načasovanie otvárania vstupných ventilov pre vzduch a palivo, ako aj zatvárania výstupných ventilov pre odvod spalín, je nevyhnutné pre optimálny výkon motora a jeho účinnosť.
  • Prevodový mechanizmus: rozvody obsahujú reťaz alebo ozubený remeň, ktorý prenáša mechanickú energiu z kľukového hriadeľa na rozvodový hriadeľ, čím sa riadi otváranie a zatváranie ventilov. V niektorých motoroch sa tento mechanizmus tiež používa na pohon ďalších komponentov, ako sú vodné čerpadlá.

Správna funkcia rozvodov je nevyhnutná pre životnosť motora, jeho výkon a účinnosť. Nedostatočná údržba alebo zlyhanie rozvodového mechanizmu môže viesť k vážnym a nákladným opravám.

Typy rozvodov

Existujú dva typy rozvodov používaných v spaľovacích motoroch: rozvodový remeň a rozvodová reťaz.

Rozvody v automobilovom motore môžeme rozdeliť na dva základné typy podľa toho, akým spôsobom prenášajú pohyb od kľukového hriadeľa k rozvodovým ventilom.

Rozvody s rozvodovým remeňom

  • Rozvodový remeň je vyrobený z odolného gumového materiálu, často armovaného vláknami pre väčšiu pevnosť a odolnosť.
  • Výhody rozvodového remeňa spočívajú vo väčšej tichosti chodu a nižšej hmotnosti v porovnaní s reťazovými rozvodmi.
  • Nevýhodou je jeho obmedzená životnosť, rozvodový remeň je potrebné pravidelne meniť podľa odporúčaní výrobcu, obvykle každých 60 000 až 100 000 km, hoci presný interval závisí od modelu a podmienok používania vozidla.

Rozvody s rozvodovou reťazou

  • Rozvodová reťaz je vyrobená z kovu a je podobná bicyklovej reťazi, avšak je oveľa robustnejšia.
  • Výhodou reťazového rozvodu je jeho dlhšia životnosť v porovnaní s rozvodovým remeňom. Reťazové rozvody sú navrhnuté tak, aby vydržali celú životnosť motora bez potreby výmeny.
  • Nevýhodou môže byť hlučnejší chod a vyššia cena, ako aj potenciálne vyššie náklady na údržbu alebo opravu v prípade zlyhania.

Výhody a nevýhody rozvodových remeňov a rozvodových reťazí:

Rozvodový remeň

  • Výhody: Lacnejší na výrobu a výmenu ako rozvodová reťaz.
  • Nevýhody: Menej odolný ako rozvodová reťaz a je potrebné ho vymieňať v pravidelných intervaloch.

Rozvodová reťaz

  • Výhody: Odolnejšia ako rozvodový remeň a nie je potrebná taká častá výmena.
  • Nevýhody: Drahšia na výrobu a výmenu ako rozvodový remeň.

Väčšina moderných automobilov používa rozvodové reťaze, sú spoľahlivejšie a vyžadujú menej údržby ako rozvodové remene.

Z čoho pozostáva rozvodová sada? 

Zloženie rozvodovej sady sa môže líšiť v závislosti od typu a modelu auta, ale zvyčajne pozostáva z:

1. Rozvodový remeň alebo reťaz: hlavný komponent rozvodovej sady, ktorý prenáša hnaciu silu z kľukového hriadeľa na vačkový hriadeľ.

2. Napínač: slúži na napnutie rozvodového remeňa, aby sa zabránilo jeho preklzávaniu.

3. Kladky: vedú rozvodový remeň alebo reťaz po správnej trase.

4. Vodné čerpadlo: je poháňané rozvodovým remeňom a slúži na chladenie motora.

5. Tesnenia: zabraňujú úniku oleja a chladiacej kvapaliny z rozvodového systému.

6. Niektoré rozvodové sady obsahujú aj tesnenie olejového čerpadla, tesnenie ventilového veka a skrutky.

Výmenu rozvodovej sady by mal vždy vykonávať kvalifikovaný mechanik. Nesprávna inštalácia rozvodov môže mať vážne následky pre motor.

Ako často sa menia rozvody? 

Frekvencia výmeny rozvodov závisí od typu rozvodu a typu a modelu auta.

Rozvodový remeň:

  • Zvyčajne sa mení každých 60 000 - 120 000 km, ale presný interval udáva výrobca auta v príručke k vozidlu.
  • Je dôležité dodržiavať interval výmeny, pretože prasknutie rozvodového remeňa môže mať vážne následky pre motor.

Rozvodová reťaz:

  • Všeobecne sa považuje za bezúdržbovú a mala by vydržať celú životnosť motora.
  • Avšak, je dôležité ju pravidelne kontrolovať a v prípade potreby napínať.
  • Niektoré autá s rozvodovou reťazou však odporúčajú výmenu po 200 000 - 300 000 km.

Kedy treba meniť rozvody? 

Ak spozorujete niektoré z nasledujúcich príznakov, objednajte sa radšej do autorizovaného servisu na kontrolu alebo výmenu rozvodov:

  • Hluk z rozvodového systému (motora): môže ho spôsobovať opotrebovanie komponentov.
  • Netesnosti oleja alebo chladiacej kvapaliny: opotrebované tesnenia v rozvodovom systéme vedú k úniku kvapalín.
  • Zníženie výkonu motora: opotrebované rozvody ovplyvňujú načasovanie ventilov a znižujú výkon.
  • Svietiaca kontrolka motora: v niektorých prípadoch sa rozsvieti, ak je s rozvodmi problém.

Je výmena rozvodov ohraničená aj rokmi, alebo len kilometrami?

Výmena rozvodov môže byť ohraničená aj rokmi, okrem kilometrového nájazdu. Väčšina výrobcov automobilov odporúča vymeniť rozvodový remeň každých 5 - 6 rokov, aj keď ste nedosiahli maximálny počet kilometrov. Je to preto, že guma, z ktorej je remeň vyrobený, sa časom rozkladá a môže prasknúť.

Presný interval výmeny rozvodov nájdete v príručke k vášmu vozidlu. V príručke sa uvádza maximálny počet kilometrov a/alebo maximálny počet rokov, po ktorých je potrebné rozvody vymeniť.

Dôležité je dodržiavať odporúčaný interval výmeny, aj keď vaše auto jazdí málo kilometrov. Prasknutie rozvodového remeňa môže mať vážne následky pre motor, ako napríklad ohnutie ventilov alebo prasknutie piestu.

Ak si nie ste istí, kedy je potrebné vymeniť rozvody na vašom aute, obráťte sa na servis. Mechanik vám skontroluje rozvodový systém a poradí vám, kedy je potrebná výmena.

Čo sa stane, keď nevymením rozvody v presne stanovenom intervale?

Ak nevymeníte rozvody v presne stanovenom intervale, môže to mať vážne následky pre váš motor.

V prípade rozvodového remeňa

  • Prasknutie remeňa: je to najčastejší a najvážnejší problém. Prasknutie remeňa môže viesť k ohnutiu ventilov, prasknutiu piestu a iným vážnym a drahým opravám motora.
  • Opotrebovanie remeňa: opotrebovaný remeň môže preskočiť, čo môže viesť k nesprávnemu načasovaniu ventilov a zníženiu výkonu motora.

V prípade rozvodovej reťaze:

  • Predĺženie reťaze: reťaz môže “preskočiť”, čo môže viesť k nesprávnemu načasovaniu ventilov a zníženiu výkonu motora.
  • Opotrebovanie komponentov: rozvodového systému, ako napríklad napínač reťaze, môžu viesť k hluku a nesprávnej funkcii rozvodového systému.

Okrem vážnych porúch motora môže neskorá výmena rozvodov:

  • Zvýšiť spotrebu paliva.
  • Zhoršiť emisie.
  • Znížiť výkon motora.
  • Spôsobiť hluk z rozvodového systému.

Ako nastaviť rozvody?

Nastavenie rozvodov je komplikovaný a náročný proces, ktorý si vyžaduje špeciálne znalosti, nástroje a skúsenosti. Nesprávne nastavenie rozvodov môže mať vážne následky pre motor.

Preto sa neodporúča, aby ste si rozvody nastavovali sami. Ak potrebujete nastaviť rozvody, obráťte sa na kvalifikovaného mechanika. Mechanik bude mať k dispozícii potrebné nástroje a znalosti na to, aby rozvody nastavil správne.

Môžete vymeniť rozvody aj doma v garáži?

Áno, rozvody si môžete vymeniť aj doma v garáži, ale len ak máte:

  • Potrebné znalosti a skúsenosti.
  • Špeciálne náradie a vybavenie.
  • Prístup k technickým informáciám o vašom aute.

Ak nemáte všetky tieto veci, je dôrazne odporúčané, aby ste výmenu rozvodov prenechali kvalifikovanému mechanikovi. Nesprávne nastavenie rozvodov môže mať vážne následky pre motor.

Čo je mokrý remeň?

Mokrý remeň je špeciálny typ rozvodového remeňa, ktorý sa líši od bežného suchého remeňa v niekoľkých aspektoch. Mokrý remeň je umiestnený v olejovom kúpeli, na rozdiel od bežného remeňa, ktorý je suchý a umiestnený v kryte rozvodov. Mokré rozvodové remene sa používajú v moderných motoroch s vysokým výkonom, kde je dôležitá spoľahlivosť a nízka hlučnosť. Nájdete ich u niektorých značiek automobilov, ako je napríklad BMW, Ford, Mazda a Volkswagen.

Ocenenia

FINAL-CD získalo prestížny certifikát AAA Highest Creditworthiness, tento certifikát je jedným z najdôležitejších Európskych štandardov definujúcich kvalitu obchodnej činnosti. Je medzinárodne uznávanou známkou obchodnej kvality a vyhodnocuje sa na základe rovnakej analytickej metodiky pre všetky európske trhy. Spoločnosť FINAL-CD získala aj prestížny titul Superbrands, už tretí rok po sebe. Medzi Superbrands spoločnosti sme sa zaradili v rokoch 2021, 2022 a aj 2023. Je najuznávanejšou globálnou autoritou v oblasti hodnotenia a oceňovania obchodných značiek a znakom špeciálneho postavenia a uznania vynikajúcej pozície značky na lokálnom trhu. Na základe jednotných kritérií a metód každoročne oceňuje najlepšie z najlepších značiek v takmer 90 krajinách na piatich kontinentoch FINAL-CD ako jediný koncesionár značky PEUGEOT v celej Európe získal už 5x prestížne ocenenie Peugeot Servise Quality Awards. Ako koncesionár značky OPEL sme obdržali diplom OPEL C&S za najvyšší nárast predaja a trhového podielu v Českej a Slovenskej republike, taktiež za najvyšší nárast objednávok, najvyšší nárast celkových predajov náhradných dielov. Ďalej nás ocenili za najvyšší predaj v Slovenskej republike a v neposlednom rade je FINAL-CD ohodnotené 2x ako Dealer roku v oblasti služieb zákazníkom.

Peugeot
PEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSParížPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSParížPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSBerlínPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSBarcelonaPEUGEOT SERVICE QUALITY AWARDSSlovensko
Opel
Opel najvyšší nárast predaja a trhového podielu v ČR a SR za rok 2016C&S
2016
Opel Dealer roku 2015 a 2018Díler roku
2015, 2018
Opel najvyšší nárast objednáviek za rok 2016C&S
2016
Opel najvyšší nárast celkových predajov náhradných dielov za rok 2016C&S
2016
Opel najväčší predaj v SR za rok 2017C&S
2017
FINAL-CD
Superbrands Slovakia 2023Superbrands
2023
Superbrands Slovakia 2022Superbrands
2022
Superbrands Slovakia 2021Superbrands
2021

Zlepšujeme sa pre vás aj naďalej

Vopred ďakujeme za vaše podnety a skúsenosti so službami FINAL‑CD. Napíšte nám Váš názor

Ochrana osobných údajov | Nastavenia cookies
Používame súbory cookies pre zlepšenie funkčnosti našich stránok. Dodatočné súbory cookies používame na vykonávanie analýz používania webových stránok a na kontrolu účinnosti marketingových opatrení. Súhlas s používaním súborov cookies vyjadríte kliknutím na tlačidlo "Súhlasím". Viac informácií
xxs
xs
s
m
l
xl